1 op de 10 automobilisten kan moeilijk wakker blijven

Written by redacteur on . Posted in Algemeen

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is gebleken dat ruim 1 op de 10 automobilisten weleens in slaap is gevallen of dreigde te vallen. Het Groot Nationaal Slaaponderzoek is gehouden onder circa 3.800 mensen. Het blijkt dat 1 op 2 mensen slecht uitgerust zijn door onvoldoende slaap. En als je bedenkt dat er bijna dagelijks een half miljoen automobilisten op de weg rijden is dit toch schokbarend.

Als je kijkt naar de Fransen, doen wij het zo slecht nog niet. Daar geeft ruim 25 procent aan weleens extreem slaperig achter het stuur te zitten. Nederlandse vrachtwagenchauffeurs geven ook wel aan eens in te dutten. 23 procent van de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zegt weleens ingedut te zijn tijdens het rijden.

Volgens een Zweedse studie blijkt dat de grootste oorzaak te weinig slaap is, wellicht niet heel verrassend. Mensen die te kort slapen hebben moeite om wakker te blijven achter het stuur. Volgens Slaaponderzoeker Jeroen Benjamins heeft het indutten te maken met de mate waarin je, je aandacht bij het rijden kunt houden. “’s Nachts is er veel minder licht dan overdag om je lichaam te vertellen dat je wakker zou moeten zijn. De rijtaak wordt daarom erg monotoon, waardoor je alertheid helemaal vanuit jezelf moet komen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je lastig je aandacht bij het rijden kunt houden en makkelijk in slaap valt. Je hebt gewoon niet genoeg stimulatie om wakker te blijven.”

Je kan het beste een raam open doen, koffie drinken, de radio harder aanzetten of even de benen strekken als je niet wilt indutten. Het beste kun je nog de auto even aan de kant zetten en een rustig dutje doen. De temperatuur lijkt niet veel uit te maken. ‘Van een hogere temperatuur word je misschien duf en minder alert, maar je valt er juist niet van in slaap,’ aldus Benjamins.

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment