Design hanglamp van karton

Written by redacteur on . Posted in Gastartikel

Als je aan karton denkt, denk je niet meteen aan een design hanglamp waarmee je enorm veel sfeer in huis haalt. Toch kwam ik op internet een bedrijf tegen die al hun lampen van karton maakt! Het bedrijf heet Graypants en is opgericht in 2008 en kenmerkt zich door alleen op verantwoordelijke manier te produceren.  Aangezien er steeds meer vraag is naar verantwoordelijk geproduceerde producten, leek het me leuk om nader kennis te maken met deze hanglamp van Graypants.

Ontstaan van de Graypants hanglamp

Graypants is in 2008 opgericht door Jon en Seth die elkaar van een architectuuropleiding kennen. Allebei werden en waren ze geïnspireerd door de mogelijkheden van recyclebaar materiaal.  Dit is dan ook meteen de kracht van het bedrijf, al het materiaal wat ze gebruiken is recyclebaar.
Het bedrijf heeft inmiddels een brede collectie hanglampen, die gemaakt zijn van gerecycled karton. Deze lampen worden allemaal in Nederland met de hand gemaakt, hierdoor is elke hanglamp een uniek object voor in de woonkamer.

Productiewijze hanglamp

De Graypants hanglamp wordt gemaakt van kartonnen ringen die doormiddel van een laser worden uitgesneden. Het uitsnijden van de ringen is namelijk zo precies werk, dat dit onmogelijk met de hand gedaan kan worden. Door het uitsnijden met laser, ontstaat er aan de zijkant van het karton een lichte schroei-rand. Dit zorgt voor een extra leuk effect aan de buitenkant van de hanglamp. Deze kartonnen ringen worden na het uit-laseren met uiterste precisie op elkaar gelijmd. Voor het lijmen wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke lijm.

Door de licht geschroeide rand van het karton zul je de eerste keren, dat je de hanglamp aan hebt staan, een licht rokerige geur ruiken. Deze geur zal je terug nemen naar de ambachtelijke werkplaats waar de hanglamp vol passie en inzet is gemaakt.
Nu vraag je natuurlijk af of deze kartonnen hanglamp niet een brandgevaar vormt in combinatie met een lamp. Een warmtebron en karton gaan normaal gesproken niet samen. Om te voorkomen dat deze mooie hanglamp als karton voor de zon verdwijnt, is deze hanglamp geïmpregneerd met een biologisch-afbreekbaar brandvertragende laag.

Hanglamp met unieke ervaring

Naast deze leuke feitjes en informatie zou ik bijna vergeten waar het uiteindelijk echt om gaat. Want deze lamp koop je natuurlijk omdat het een echte eyecatcher is voor je interieur. Wanneer je de lamp ontsteekt zul je een levendig spel van licht en schaduw in je woonkamer ervaren.  Het golvende structuur in het karton zorgt voor een speels licht-effect  en sfeer makende schaduwen. Deze hanglamp van Graypants is dan ook de ultieme sfeer maker!
De lampen van Graypants zijn verkrijgbaar in de vormen: rond, ovaal en koepelvormig en sinds kort ook uitgevoerd als vloer-en tafellamp. Ben je benieuwd naar meer foto’s van deze hanglamp? Kijk dan snel op de Graypants hanglamp pagina.

Tags: , , , ,

Trackback from your site.