Duur leergeld

Written by redacteur on . Posted in Blog, Blog Reinout

Leren, leren en nog eens leren tegenwoordig is het belangrijk om je hele leven te blijven leren om jezelf te blijven ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen. Voor een groot deel leer je zonder dat je er echt bewust van bent, maar wil je bijv. leren autorijden dan moet je lessen nemen. Ik weet niet hoe het met de meeste mensen zit, maar ik vond dit vies veel geld, maar uiteindelijk heb je dan ook je rijbewijs!
Beleggen kost ook geld om te leren en zelfs dan heb je geen 100% garantie dat je succesvol wordt. Toen ik begon met beleggen dacht ik dat ik het wel zonder leergeld zou halen om succesvol te beleggen. Mij zou niks overkomen, ik zou geen grote fouten maken…

Bij een aandeel waar ik me geld als sneeuw voor de zon zag verdwijnen is Saab ook wel SWAN genoemd. Toen het bedrijf vorig jaar in zwaar weer kwam en onze grote vriend Victor Muller het bedrijf wou redden zag ik de koers flink dalen, maar op zijn tijd ook flink stijgen!
Daar wou ik ook geld mee verdienen en samen met me buurman gokte we erop dat het wel weer op een gerucht omhoog zou gaan. Op de koers van € 0,50 kochten we 500 aandelen. Je raadt het al, het wordt bijna saai, de koers zakte en zakte en wij zagen ons geld als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ondanks dat de koers alleen daalde wouden we niet denken aan uitstappen met verlies.

Hoe is het nu met het aandeel?
Om het verhaal een beetje kort te houden: de koers zakte in korte tijd tot een diepte punt van € 0,06 maar schoot daarna ook al snel omhoog naar € 0,32. Achteraf een goed moment om uit te stappen, maar als je van te voren niet met jezelf afspreekt wanneer dat is, hoop je altijd op meer. Nu is Saab failliet en heet ons aandeel Spyker en is het nog maar een fractie waard van de € 0,50 die ik ooit heb betaald, namelijk 5 cent!

Even kort een paar tips voor de startende belegger:

  • Laat je niet meesleuren door andere beleggers
  • bepaal van te voren uw geplande winst of verlies
  • Bij zogenaamde risico aandelen is het verstandig strakkere stop-loss te plaatsen
  • En het belangrijkste: ‘’Van hebzucht is nog nooit iemand beter geworden’’

Volgende blog: Winst met een paar muisklikken!

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment