Hoe werken de longen?

De longen zijn de belangrijkste organen die boven in de borstkast zitten. Ze zorgen ervoor dat je kunt ademhalen en uiteindelijk je lichaam voorziet van zuurstof. Je rechterlong is iets groter dan jelinker long omdat je rechterlong uit drie kwabben bestaat en je linkerlong uit twee kwabben. Dit zorgt ervoor dat er meer ruimte is voor je hart.

De longen zorgen ervoor dat je kunt ademhalen. Ze delen de ruimte boven in de borstholte met het hart en worden van onderen ondersteund door het middenrif. Het middenrif stuurt het ademhalen aan. In elke long komt er een longpijp binnen die wordt opgesplitst in duizenden kleine longpijp takjes die eindigen in longblaasjes. Ons lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Met elke ademhaling komt er zuurstof binnen en moeten wij koolstofdioxide kwijt raken, dit is de primaire functie van de longen.

De zuurstof uit de lucht die je inademt komt uiteindelijk terecht in de longzakjes. De longzakjes zorgen er weer voor dat het zuurstof in je bloed terecht komt. Het zuurstof wordt dan weer door het bloed naar de andere organen verspreid.

Ademen

Het inademen wordt door de borst- en de buikademhaling gedaan. Het middenrif speelt een grote rol bij het ademen. De borst- en de buikholte wordt door het middenrif gescheiden. Als je inademt trekken de spieren van het middenrif samen en worden de organen in je buik omlaaggedrukt. Door deze samentrekking wordt de borstholte groter. Door deze druk komt er lucht in je longen. Bij het uitademen ontspannen de spieren in je middenrif waardoor de borstkas weer zakt en de lucht naar buiten wordt gedrukt.

Er zijn verschillenden ademhalingen, denk maar eens aan de hik of snurken. Mensen die de hik hebben maken een hik geluid doordat het middenrif plotseling samentrekt. Het middenrif komt omhoog, waardoor de borstholte kleiner wordt. De stembanden in je strottenhoofd sluiten plotseling waardoor iemand het hik geluid maakt.

Snurken wordt veroorzaakt doordat de luchtweg van de neus geblokkeerd is. De lucht die via de mond wordt ingeademd brengt een huidflap (de huig) aan het trillen waardoor iemand een snurkend geluid maakt.

Iedereen moet ook wel een keer geeuwen. Wanneer je moe bent werken je spieren minder goed omdat je hart minder zuurstofrijk bloed rondpompt. Om het zuurstof tekort aan te vullen gaan we geeuwen. Met het openen van je mond komt er meer lucht in je borstkas waardoor je organen meer zuurstof krijgen.

Waar bestaan de longen uit?

De luchtpijp wordt verdeelt in twee bronchiën, welke in de longen in kleinere vertakkingen splitsen die uiteindelijke in een grote hoeveelheid longblaasjes eindigen. Deze longblaasjes zijn weer omwikkeld door haarvaten. De longblaasjes hebben dunne elastische wanden die inwendig uit een enkele laag cellen bestaan, ook wel het epithelium genoemd. Deze longblaasjes zijn van binnen bekleed met een dunne vochtlaag. Om het zuurstofgehalte in je lichaam in evenwicht te houden wordt de zuurstofrijke lucht in de longblaasjes opgelost in de vochtlaag. De zuurstof gaat door de wand heen en hecht zich aan de hemoglobine in de rode bloedcellen, die het zuurstof door je lichaam transporteert.