Hoe werkt het glucosegehalte in je lichaam?

Ons lichaam gebruikt hormonen om de stofwisseling te regelen in ons lichaam. Deze hormonen zorgen er ook voor dat het glucosegehalte in het bloed op pijl wordt gehouden. Er zijn twee hormonen die van invloed zijn op het glucosegehalte in het bloed, dit zijn de hormonen glucagon en insuline. Deze twee worden uitgescheiden door de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Bij mensen met diabetes werkt de uitscheiding van insuline niet meer of niet voldoende.

Glucose is een molecuul die uit zes koolstofatomen, zes zuurstofatomen en 12 waterstofatomen bestaan. Glucose wordt gebruikt als brandstof in ons lichaam. Bij de verbranding van glucose komt de energierijke stof ATP vrij. Deze stof werkt als een belangrijke brandstof voor verscheidene processen in een cel.

Glucosegehalte of bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel is hetzelfde als het glucosegehalte in het bloed. Het is een meetwaarde van de hoeveelheid glucose in je bloed. Bij gezonde personen ligt de waarde van de bloedsuikerspiegel (nuchter) tussen de 4 en 8 mmol glucose per liter. Je bloedsuikerspiegel schommelt regelmatig nadat je hebt gegeten of juist een lange tijd niet hebt gegeten. Deze waarde wordt constant gehouden door de opslag van glucose in de lever en spieren in de vorm van glycogeen. Het glycogeen slaat constant op en geeft ook constant glucose vrij door middel van de hormonen glucagon en insuline.

Insuline

Nadat je hebt gegeten zorgt insuline ervoor dat de hoeveelheid glucose in je bloed op pijl blijft. Insuline wordt aangemaakt door de eilandjes van Langerhans in je alvleesklier. De primaire taak van insuline is het verminderen van de concentratie glucose in je bloed. Insuline verminderd de hoeveelheid glucose in je bloed door de synthese van glycogeen in de spier- en levercellen te bevorderen. Bij mensen met diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is de werking van insuline niet voldoende of wordt er helemaal geen insuline meer geproduceerd.

Diabetes of suikerziekte

Mensen met diabetes type 2 hebben vaak te maken met overgewicht en/of leven op een ongezonde levensstijl. Bij type 2 werken de eilandjes van Langerhans prima en wordt er ook voldoende insuline aangemaakt. De lichaam reageert echter onvoldoende op de aangemaakte insuline waardoor de glucosegehalte toeneemt.

Bij mensen met diabetes type 1 functioneren de eilandjes van Langerhans niet meer waardoor er geen insuline meer wordt aangemaakt. De afweercellen in het lichaam keren zich tegen het lichaam waardoor ze de eilandjes van Langerhans vernietigen. Bij diabetes type 1 moeten mensen zelf insuline in het lichaam toedienen. Vaak gebeurd dit door een injectie.

Glucagon

Glucagon heeft een tegenovergestelde werking van insuline. Glucagon verhoogt namelijk de bloedsuikerspiegel. Deze hormoon wordt aangemaakt in een ander deel van het alvleesklier, waarbij het de afbraak van glycogeen tot glucose stimuleert om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Door glucagon worden er ook andere stoffen vrijgemaakt, zoals glycerol uit vet en aminozuren uit eiwitten.

Adrenaline

Een hormoon wat ook invloed heeft op de bloedsuikerspiegel is adrenaline. Deze stof komt vrij bij angst en stress, maar ook kou, hitte, woede, pijn en kan ook vrijkomen bij fysieke arbeid. Door adrenaline worden processen gestimuleerd waardoor je hartslag wordt verhoogt. Zodra adrenaline zijn werkt doet worden de slagaderen en bronchiën verwijd en wordt er glucose afgegeven. Je glucosegehalte in je bloed zal dus toenemen wanneer er adrenaline in je bloed bevindt. Deze hormoon wordt ook wel het vecht- en vluchthormoon genoemd.