Waarom moet je vaak plassen als je alcohol drinkt?

Bijna iedereen kent het wel, je drink wat alcohol en zodra je naar het toilet moet moet je ineens veel vaker naar het toilet. Hoe kan het dat je vaak moet plassen als je alcohol nuttigt? Het heeft te maken met je nieren en het zogeheten ADH (Antidiuretisch hormoon).

Een mens heeft twee nieren. De taak van de nieren is om de samenstelling van het bloed constant te houden. De nieren kun je vinden in de buikholte. De nieren functioneren in principe als een soort filter om schadelijke stoffen uit je bloed te filteren. In de nieren zijn allemaal verzamelbuisjes te vinden waar bloed in wordt geperst. Als het bloed zich binnen de nieren bevindt, gaan de nieren de goede stoffen weer actief maken en terug geven aan het lichaam (bloed).

Het bloed bevat veel H2O (water) en het bloed wat na de filtering nog in de verzamelbuisjes zit bevat ook veel H2O. De nieren hebben een mechanische dat osmotische waarden bepaald. Hierdoor zorgen de nieren ervoor dat belangrijke zouten, zoals NaCI weer terugkomt in het bloed. Een teveel aan zouten en opgenomen water wordt uiteindelijk door de nieren uitgescheiden.

Het urine dat zich nog in het stadium van uitscheiden en opnemen van stoffen bevindt wordt ook wel voorurine genoemd. Dit voorurine gaat richting de urineblaas waar het langzaam echte urine wordt. In het laatste gedeelte van dit proces wordt het urine bewerkt door het ADH (Antidiuretisch hormoon). Het ADH maakt de urine geconcentreerder door H2O te resorberen. Hierdoor krijg je dus minder water in je urine en meer water in je bloed.

Bij het nemen van alcohol moet je vaker plassen omdat er sprake is van minder ADH, waardoor er minder water kan worden vastgehouden en je dus vaker moet plassen. Door het drinken van alcohol moet je juist weer meer water drinken om niet uit te drogen. Er komt meer urine gemengd met H2O in je blaas als je alcohol nuttigt. Het water wordt door het drinken van alcohol niet meer zo goed opgenomen in het bloed waardoor je nieren meer urine met water produceren. Hierdoor moet je vaker en per keer ook meer plassen.

Het is dus niet zo gek dat je vaak moet plassen als je bier drinkt. Het drinken van water nadat je veel alcohol hebt gedronken kan ervoor zorgen dat je minder uitgedroogd raakt.