Een goed glas bier schenken

Veel mensen lusten wel graag een lekker koel biertje. Maar hoe schenk je nu een perfect glas bier? We willen natuurlijk optimaal genieten van een bier en hebben er veel voor over om te zorgen dat het bier precies goed smaakt. Waar je om moet denken bij het bier schenken is de temperatuur, het bewaren van bier, het glas en het schoonmaken.

Het bewaren van bier

Bewaar bier altijd op een koele en donkere plaats. Het maakt niet uit of de flessen staand of liggen worden opgeslagen. Als je speciaal gegist bier hebt met een kurk moet je deze uiteraard rechtop bewaren. Voor wijn kennen we wijnkelders waarin wijnflessen voor lange tijd worden opgeslagen. Bespaar je de moeite om een bierkelder aan te leggen omdat de meeste bieren jong worden gedronken.

Temperatuur van het bier

De schenktemperatuur van bier verschilt per soort. Zwaardere biersoorten kunnen het beste in de buurt van kamertemperatuur worden geschonken. Een gewoon biertje met vijf procent alcohol smaakt het beste bij een temperatuur van zeven graden Celsius. De meeste bierdrinkers drinken hun biertje rechtstreeks uit de koelkast.

Het glas

Hoge rechte glazen zijn bedoeld voor pils en ondergistende biersoorten (gisting bij lagere temperaturen). Door gebruik te maken van het juiste glas zorg je ervoor dat het biertje net een smakelijkere uitstraling krijgt. Bovengistende biersoorten (gisting bij hogere temperaturen) worden over het algemeen gedronken in bolvormige glazen.

Schoonmaken van het glas

Het glas moet altijd schoon zijn! Schoon wil zeggen dat het glas vetvrij is. Je kunt glazen het beste schoonmaken met lauwwarm water waar je een lepel soda aan toevoegt. Spoel de glazen vervolgens af met heet water. Serveer de glazen niet heet, maar koel ze af met koud water zodat je het bier koel kan serveren.

En als laatste: Schenken van het bier

Als je het bier wilt opschenken, houdt het glas dan lichtjes schuin zodat het bier langs de glaswand het glas vult. Een ideale schuimkraag is minstens twee centimeter. Na een paar keer oefenen gaat het steeds makkelijker af en kun jij het perfecte biertje schenken. Bieren met nagisting moeten langzaam in een glas te worden geschonken, zodat de resten van het gist niet in het glas terechtkomen.
Zo weet je precies hoe jij bier moet schenken. Handig voor feestjes en evenementen waar je de consumptie van bier regelt. Geniet, maar drink met mate.