Drugs, wat moet je weten?

In het uitgaansleven gebruiken steeds meer jongeren en studenten drugs. Drugs kunnen verdovend, stimulerend of hallucinerend werken. Het gebruik van drugs kan erg verslavend werken. De ene drugs werkt meer verslavend dan de ander. Dit heeft te maken met de mate van gewenning van de drugs. Je lichaam heeft steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Over het algemeen leid roken en spuiten van de drugs eerder tot verslaving dan eten of slikken. Lees hieronder de drie verschillende typen drugs en hun eigenschappen.

Verdovende middelen

Dit middel wordt ook wel ‘de Downers’ genoemd. Ze hebben een kalmerende en ontspannende uitwerking. Mensen die gestrest zijn of veel aan hun hoofd hebben gebruiken dit middel om hun problemen even te vergeten. Verdovende middelen, zoals alcohol, GHB, heroïne en valium verlagen je hartslag en ademhaling. Ook je spieren en zintuigen gaan minder goed werken met deze middelen.

Stimulerende middelen

Met stimulerende middelen krijgen mensen een gevoel van meer energie en een hogere alertheid. Deze middelen worden ook wel ‘de Uppers’ genoemd. Mensen die stimulerende middelen gebruiken krijgen meer zelfvertrouwen. Voorbeelden van stimulerende middelen zijn, Cocaïne, Speed en XTC. De drugs zorgen ervoor dat je ademhaling sneller gaat en je bloeddruk omhoog schiet. Ook spant het je spieren aan en gebruikers van deze drugs hebben minder of zelfs geen honger gevoel. Tabak en koffie zijn ook twee stimulerende middelen.

Bewustzijnsveranderende, hallucinerende middelen

‘de Trippers’ zorgen ervoor dat de wereld om je heen er heel anders uitziet. Wie deze middelen gebruikt veranderd zijn of haar stemming en waarneming. Mensen gebruiken deze middelen om even buiten de realiteit te treden en inzichten in jezelf of van de omgeving te krijgen. Bewustzijnsveranderende middelen zorgen voor een iets versnelde hartslagen en bloeddruk. Voorbeelden van bewustzijnsveranderende middelen zijn, Cannabis en XTC. Enkelen voorbeelden van hallucinerende middelen zijn, Paddo’s, Ketamine, LSD en 2C-B. De drugs Cannabis zorgt ervoor dat je ‘stoned’ raakt waarmee dit met een hoge dosering bewustzijnsveranderend werkt.

Drugs kan voor iedereen een andere uitwerking hebben. Er zijn ook verschillende typen gebruikers van drug. Mensen die een enkele keer Cannabis roken of mensen die dagelijks zwaardere drugs gebruiken. Een ding is zeker, drugs maakt meer kapot dan je lief is. Drugsverslaafden kunnen moeilijk rust vinden zonder drugs. Er bestaan namelijk veel gevaren door gebruik te maken van drugs. Weet waar je aan begint!