Langstudeerboete is een boete voor ambitie

Written by redacteur on . Posted in Nieuws, Studenten en jongeren / studeren

Als de plannen van het kabinet doorgaan en de langstudeerboete doorgaat betekent dit dat er minder jongeren gaan studeren. Dit kan de genadeslag zijn voor onze kenniseconomie! 25 juli doet de rechter uitspraak over de zaak of studenten vanaf komend collegejaar 3.000,- euro extra moeten betalen als ze een jaar langer over de studie doen.

Sp-Kamerlid Jasper van Dijk noemt het een boete op ambitie. “Het pakt slecht uit voor studenten die een zwaardere bètastudie doen. Deze studenten hebben we juist nodig om onze economie er weer bovenop te krijgen”, aldus Jasper van Dijk. Een student aan de TU Delft doet er gemiddeld 7,5 jaar over om een vijfjarige opleiding te voltooien. Dit betekent dus een forse boete. De studenten zien eerder af van een studie dan dat ze een forse boete riskeren.

Studentenorganisaties ISO, LSVb en LkvV hebben de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd omdat ze volgens hen niet zomaar de boete mogen opleggen. Volgens de studentenorganisaties is deze actie van de Nederlandse Staat onrechtmatig. Afgelopen maandag is de rechtszaak begonnen en de rechter doet 25 juli a.s. uitspraak. Als de langstudeerboete toch doorgaat is dit een enorm verlies voor onze kenniseconomie.

Tags: , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment