Quitte spelen

Written by redacteur on . Posted in Blog, Blog Reinout

Zoals ik in mijn vorige blog had geschreven daalde mijn 20 gekochte Shell aandelen meteen na aankoop. Mijn werkgever(bijbaantje) waar ik het wel eens over mijn beleggingen had, had gezegd ‘’dat ik gewoon moest blijven zitten, gaat vanzelf weer een keer omhoog’’. Uiteindelijk niet een hele verkeerde keuze, maar daarvoor moest ik wel een tijdje wachten! Royal Dutch Shell daalde naar een diepte punt van € 20,-. Ik had op dat moment € 6,34 per aandeel verlies! 
Gelukkig ging de koers daarna alweer snel omhoog en had ik inmiddels ook mijn eerste dividend binnen. Na aftrek van belasting, want ja helaas moet je daar belasting over betalen, bleef er een kleine € 2,50 over. Niet echt veel, maar Royal Dutch Shell geeft dan ook vier keer per jaar dividend. Dit komt uit op een netto rendement van 2% per jaar.

“Emotie is een slechte raadgever”

Winst in zicht!

Eind 2011 kwam de eindejaarsprint aardig opgang en samen met de AEX vloog mijn aandeel omhoog. Ik was na de diepe daling van mijn aandelen al helemaal blij dat ik het aandeel niet met verlies hoefde te verkopen. Nu is het nooit verstandig om je emoties een grote rol te laten spelen als belegger en je raad het al, dit keer dus ook niet. Zo blij en in de veronderstelling dat de koers alleen nog maar kon stijgen toen ik mijn eerste aandeel kocht. Zo pessimistisch was ik over de koersverloop bij de verkoop van mijn aandelen. Ik plaatste een verkoop-order op € 26,34 met een tijdslimiet van een maand. Precies wat ik voor mijn aandeel incl. koop kosten betaalt had. De koers ging verder omhoog en mijn aandelen werden verkocht. Uiteindelijk had ik quitte gespeeld, maar wel de rente van mijn spaarrekening van het geïnvesteerde bedrag misgelopen.

Had ik maar later verkocht…

En ja hoor, ik had het aandeel verkocht en de koers vloog vrolijk omhoog en piekte zelfs de € 29,- aan! Ik balen dat ik niet had gewacht. Wel besefte ik op dat moment dat als ik een goede belegger wou worden, van dit soort fouten heel veel moest leren en dat je het misgelopen rendement als leergeld moest zien. Volgende Blog zal ik nog meer leergeld moeten betalen en mijn aandeel als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.

Tags: , ,

Trackback from your site.

Leave a comment