Tips om slim te sparen

Written by redacteur on . Posted in Gastartikel

geld besparen spaarvarkenWe leven in een wereld waarin zowat alles draait om geld. Daarom is het belangrijk om niet alleen stil te staan bij vandaag, maar ook bij morgen. Dat is zo op vlak van onze gezondheid, maar ook als het aankomt op de financiële kant van het leven. Sparen is de voorbije jaren aanzienlijk minder populair geworden en dat heeft te maken met verschillende factoren. Als eerste waren de mensen na de laatste problemen met banken over de hele wereld hun vertrouwen kwijt, maar de rentes doken ook overal naar beneden zodat gewoon sparen zelfs bijna niet meer interessant leek. Waarom zouden we in deze tijd dan eigenlijk nog de moeite nemen om te sparen? We gaan er in dit artikel even uitgebreid op in met een aantal tips om te sparen.

Economische crisis
De rentes op de klassieke spaarrekeningen zijn over het algemeen terug gestegen en het vertrouwen van de mensen in de financiële wereld wordt langzaam maar zeker terug helemaal hersteld. De zogenaamde economische crisis lijkt daarmee dan ook bijna afgelopen te zijn (al hebben daar natuurlijk ook nog andere zaken een invloed op). Is het vertrouwen echter reeds voldoende hersteld om terug met een gerust gemoed te kunnen gaan sparen? En wat levert dat sparen aan het einde van de rit ons nu eigenlijk op?

Sparen voor morgen
Sparen een vorm van zekerheid voor de toekomst. Vandaag kunnen we werken, beschikken we over een goede gezondheid, hebben we een duidelijk overzicht van onze inkomsten en uitgaven, maar dat hoeft daarom per definitie morgen ook niet zo te zijn. Er hoeft niet veel te gebeuren om uw leven er volledig anders uit te laten zien en dan gaan de poppen vaak aan het dansen. Stel nu dat u helemaal niks achter de hand heeft en u van de ene op de andere dag zonder inkomen valt. Hoe gaat u de periode overbruggen die u nodig heeft om nieuw werk te vinden? Ook in deze periode moet er namelijk brood op de plank komen en misschien heeft u wel kinderen die voor school of allerhande activiteiten geld nodig hebben. Tip: Bewaar voor onverwachte uitgaven een kapitaal achter de hand.

De voordelen van sparen
De voordelen die sparen met zich meebrengt zijn natuurlijk deels afhankelijk van het door u gekozen spaarplan. Bepaalde spaarplannen verstrekken namelijk enkel en alleen een rente, maar stellen daar flexibele voorwaarden tegenover, terwijl andere spaarplannen dan weer een hogere rente toekennen met eventueel zelfs een extra fiscaal voordeel, maar dan weer beschikken over voorwaarden waar nauwelijks van afgeweken kan worden. Over het algemeen mag ook gerust aangenomen worden dat de grootste voordelen (en dus ook winsten) worden verkregen bij spaarplannen die voor een lange termijn worden afgesloten. Ook de hoogte van het bedrag speelt natuurlijk een aanzienlijke rol.

Sparen of lenen?
Het is een vraag die bijzonder vaak de ronde doet, zowel binnen als buiten de financiële wereld. Stel dat u in een situatie terechtkomt waarin u over een extra som geld dient te beschikken, dan kunt u toch ook gewoon een krediet afsluiten? Misschien, maar niet iedereen wil afhankelijk zijn van een derde partij, zeker niet als het op geld aankomt. Daarnaast is ieder krediet een verlies, want er dient op het geleende bedrag natuurlijk een bepaalde rente betaald te worden en daar wordt vaak geen rekening mee gehouden. Spaartip: Geld sparen is veel verstandiger dan geld lenen, zet je centen op een spaarrekening. Wanneer u een krediet aangaat dient u rente te betalen. Die rente ziet u nooit meer terug. Wanneer u heeft gespaard, heeft u al die jaren juist een intrest gekregen. U hoeft met andere woorden geen krediet aan te gaan, maar kan gewoon een beroep doen op het door u gespaarde kapitaal inclusief de in tussentijd verkregen winst.

Tags: , ,

Trackback from your site.