Wat kwam het eerst, de kip of het ei?

Written by redacteur on . Posted in Wistjedat

Lang geleden legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Het antwoord lijkt duidelijk, het ei. Maar klopt het nou ook dat de kippenei er als eerste was? Kip of het ei?

Biologen gaan uit van de evolutietheorie, daardoor kiezen ze voor het ei. Vroeger in de prehistorische tijd zouden er twee vogelachtigen kippen met elkaar gepaard hebben. Het vrouwtje zou toen een ei hebben gelegd dat zich ontwikkelde tot de moderne kip. De ouders waren geen kippen zoals we ze nu kennen, maar vermoedelijk vanwege een mutatie van het embryo ontstond er de kip.

Een volwassen bijna-kip kan niet spontaan gemuteerd zijn in een echte kip omdat er bij spontane mutaties geen veranderingen plaatsvinden in de botstructuur. Een bijna-kip kan alleen kippen kweken door een ei te leggen. Het lijkt hiermee dat de ei er als eerste kwam. Maar eieren moeten wel gelegd worden. Dus je zou ook kunnen zeggen dat de kip er het eerste was. Misschien niet een kip zoals we die nu kennen maar een voorganger die er erg op lijkt. De vraag lijkt nog niet helemaal opgelost te zijn.

Dit verhaal krijgt nog een staartje.

Tags: ,

Trackback from your site.