Hoe herken je workaholics?

Iedereen kent wel iemand die een ‘workaholic’ is. Maar wat is een workaholic nu eigenlijk? En wanneer ben je een workaholic? Workaholics werken letterlijk en figuurlijk dag en nacht. Sommige mensen slapen nauwelijks omdat ze nog volop aan het werk zijn. Andere mensen willen wel slapen, maar kunnen simpelweg niet slapen omdat ze constant bezig zijn met hun werk.

We hebben voor jouw hieronder een aantal punten omschreven waar je een workaholic aan kunt herkennen. Herken jij je in deze punten? Zorg dan voor meer ontspanning overdag en ga er eens tussenuit.

  • Voor de mensen die doordeweeks werken is het weekend normaal gesproken een periode van rust en ontspanning. Ben jij blij dat het weekend is zodat je achterstallig werk in kan halen? Pas dan op want je bent een workaholic.
  • Meestal is een lunchpauze een moment van even iets anders doen, werk jij snel een broodje naar binnen achter je bureau om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan? Geen goed teken! Neem de tijd om een echte lunchpauze te nemen.
  • Verjaardagen van je familie, je partner, je kinderen of je beste vriend noteer je altijd en vergeet je niet vaak. Vind je belangrijke meetings belangrijker dan de verjaardagen van je beste vriend je man/vrouw of zelfs je kinderen? Dan ben je overduidelijk een workaholic.
  • Workaholics begrijpen niet waarom andere mensen ‘s avonds op tijd naar huis gaan terwijl ze nog bergen vol werk hebben. Workaholics gaan door totdat ze gedaan hebben wat ze wilden doen, ook al gaat dat ten kosten van hun privéleven.
  • Zonder smartphone ben je geen workaholic. Een workaholic heeft namelijk altijd zijn of haar smartphone bij de hand. Ze worden gestrest als ze vijf minuten zonder hun smartphone zijn, waardoor ze niet meer normaal kunnen functioneren.
  • Vraag eens aan de schoonmaakster op het werk wie er ‘s avonds het langst op kantoor zit en wie het vroegst op kantoor aanwezig is. De schoonmaakster heeft vaak een goed beeld van welke mensen werkelijk workaholics zijn.
  • Delegeren is een onbekend woord voor workaholics. Ze willen alles zelf in handen houden, waardoor ze meer werk hebben dan goed voor hun is. ‘Wat je zelf doet, doe je beter’ denken veel workaholics.
  • Een workaholic voelt zich schuldig als hij/zij niet aan het werk is. Ze zijn altijd bezig. Zelfs tijdens hun vakantie of in het weekend zijn ze regelmatig bezig met hun werk. Ze kunnen er zelfs gestrest van worden als ze niet bezig zijn.
  • Workaholics werken letterlijk en figuurlijk dag en nacht. Ze slapen amper omdat ze zo druk bezig zijn met hun werk. Sommigen proberen om op tijd naar bed te gaan, maar doen dit niet voordat ze een uitgebreid lijstje hebben gemaakt met alle dingen die ze nog moeten doen.
  • Workaholics zijn met veel projecten/opdrachten tegelijk bezig. Als je iemand vraagt waar hij of zij mee bezig is, en je krijgt niet gelijk een duidelijk antwoord, dan is die persoon met zoveel dingen tegelijk bezig dat hij/zij niet direct kan uitleggen waar hij of zij mee bezig is. Ze zeggen niet vaak nee tegen projecten waardoor ze steeds meer werk krijgen.

Slechts 10 eigenschappen van een workaholic, maar als je iemand of jezelf hierin herkent probeer dan meer rust en ontspanning te vinden. Workaholics kunnen mentaal en fysiek problemen krijgen. Laat het werk een avondje liggen en je zult merken dat je de volgende dag veel uitgeruster bent.

Let op je gezondheid! Doe je dit niet? Dan zul je vroeg of laat problemen ondervinden. Je lichaam en geest kunnen veel hebben, maar het houdt een keertje op.