Veilig zonnen

Jezelf goed beschermen tegen de zon, hoe doe je dat? Zodra de eerste zonnestralen zichtbaar zijn wordt iedereen gek. We proberen daarom zo veel mogelijk te genieten van de zon om heerlijk bij te kleuren. Voor veel mensen is het genieten van de zon de ultieme vorm van ontspanning, maar is het wel goed om lang in de zon liggen te braden? We kunnen het heerlijk vinden om in de zon te liggen, maar onze huid is daar niet zo geschikt voor. Een antizonnebrandmiddel zorgt ervoor dat je langer in de zon kunt blijven dan dat je geen antizonnebrandmiddel gebruikt.

In Nederland heb je al gauw een antizonnebrandmiddel met factor 10 of 12 nodig. Dit betekent dat je 10 tot 12 keer langer in de zon kan blijven dan wanneer je niets gebruikt. Hieronder kun je een aantal tips lezen om veilig te zonnen en veilig bruin te worden.

  • Smeer je ongeveer een half uur voor je gaat zonnen alvast in. De meeste middelen hebben even tijd nodig om in je lichaam te werken voordat ze je beschermen
  • Als je van plan bent om te gaan zwemmen, gebruik een waterproof antizonnebrandcrème en smeer je weer in als je klaar bent met zwemmen.
  • De werking van de antizonnebrandcrème verminderd na verloop van tijd. Zorg ervoor dat je om de twee uur je weer opnieuw insmeert.
  • Maak gebruik van een zonnebril met UV-filter om je ogen te beschermen tegen de zonnestralen.
  • Als je kort haar of kaal bent, gebruik dan een hoed of een pet. Op je hoofd verbrand je erg snel. Met een hoed of pet ben je goed beschermd tegen verbranden en een zonnesteek.
  • Bescherm kwetsbare delen als oren, neus, lippen en borsten goed tegen de zon.

Het belangrijkste is dat je veel vocht drinkt op warmere dagen!

Zonnen kan heel schadelijk zijn, maar de zonnestralen zorgen ook voor gezonde effecten. Zonnestralen zorgen ervoor dat je lichaam via de huid vitamine D aanmaken. Vitamine D zorgt ervoor dat je calcium uit je voedsel opneemt en gebruikt voor de bouw van je botten. Vitamine D is ook goed voor je spieren en immuunsysteem. De zon helpt je lichaam om je te beschermen tegen virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. In de zomer ben je minder ziek dan in de wintermaanden. Je huid wordt dikker en vaak ook bruiner door de zon. Hoe dikker je huid hoe beter je bent beschermt tegen verbranden.