Waarom Antibiotica?

Antibiotica zijn medicijnen die helpen om bacteriën in je lichaam te doden. Als je een infectie hebt krijg je vaak een antibioticakuurtje van de dokter om de infectie in je lichaam te bestrijden. De bekendste soort antibioticum is Penicilline. Het hangt van het soort bacterie af, welke antibiotica het beste is om te gebruiken.

Bijwerkingen

Een groot nadeel van antibioticum is dat ze niet alleen de slechte bacteriën doden, maar ook de ‘goede’. Wanneer het medicijn de goede bacteriën in je lichaam bestrijd, krijgen andere bacteriën of schimmels de kans om zich uit te breiden. Je weerstand is erg laag omdat de ‘goede’ bacteriën in je lichaam gedood worden.
Daarnaast kunnen er ook meer bijwerkingen verschijnen door het gebruik van antibiotica. Veel mensen krijgen last van darmklachten en diarree. Andere mensen krijgen weer allergische reacties door het gebruik van een bepaalde soort antibiotica (vaak Penicilline). Ze krijgen rode vlekken op hun huid die gaan jeuken.

Resistent

Het is erg belangrijk om niet te vaak dezelfde antibiotica te gebruiken. Op een gegeven moment wordt een bacterie resistent tegen de antibiotica. Als een bacterie resistent is geworden door te vaak dezelfde antibiotica te gebruiken, helpt het medicijn niet meer om de bacterie dood te maken.
De MRSA-bacterie is een bacterie die bijna niet meer te behandelen is met de normale antibioticum. De bacterie is resistent geworden tegen de gewone antibioticum. Deze bacterie is alleen maar te bestrijden met sterkere, maar ook giftigere antibioticum, zoals Vancomycine.