10 tips voor een perfecte CV

1. Keep it simple

Een cv is niets meer dan een korte beschrijving van je opleiding, werkervaring en interesses. Gebruik een CV om je sterke punten te benadrukken. Gebruik hiervoor enkele voorbeelden, maar noem er niet te veel. Je kan je sterke punten beter uitleggen als je eenmaal voor een gesprek bent uitgenodigd.

2. Prestaties voorop

Maak gebruik van actieve werkwoordsvormen, zoals: ik vormde, voltooide, verwierf, was verantwoordelijk voor, gaf leiding aan. Gebruik geen lange zinnen om eerdere functies te omschrijven en gebruik aandachtstreepjes om jouw goede punten te onderstrepen.

3. Maak gebruik van een omgekeerde chronologie

Begin niet met wat je als eerste hebt gedaan in je leven, maar begin met je huidige baan en werk dan terug. Vermeld altijd de naam en het land van je werkgever. Geef je begin- en einddatum op en vermeld je functie met daarbij een korte beschrijving. Het is ook belangrijk om je prestaties te vermelden, zoals wat heb je daar bereikt?

4. Stem je CV af op het bedrijf waar je solliciteert

Ga je solliciteren bij een ICT bedrijf, zorg er dan voor dat alle aspecten van ICT bij je vorige banen goed wordt belicht.

5. Wees eerlijk

Wees vooral eerlijk en probeert gaten in je CV niet dicht te timmeren met ‘verzonnen’ functies. Als een werkgever je betrapt kun je de baan op je buik schrijven. Je moet eerlijk zijn, maar je hoeft ook niet te bescheiden zijn. Als je voor een liefdadigheidsinstelling hebt gewerkt in het buitenland en je kent het land en de cultuur goed, schrijf dit dan vooral op.

6. Activiteiten naast je werk of opleiding

Het is goed om te vermelden dat je bijvoorbeeld voorzitter van de plaatselijke volleybalteam bent of secretaris van de feestcommissie. Ook bijbaantjes, zoals barman of taxichauffeur zijn belangrijk om te vermelden. De werkgever kan hiermee zien dat je enthousiast bezig bent en ook initiatief durft te nemen.

7. Maak je CV duidelijk en overzichtelijk

Zorg ervoor dat je CV duidelijk en goed leesbaar is. Als een werkgever je CV met moeite kan lezen verliest hij snel zijn belangstelling. Aandachtstreepjes en opsommingen helpen je om je CV snel en makkelijk leesbaar te maken.

8. Spelling

Controleer je CV altijd op spelfouten. Een werkgever zal zeker niet iemand in dienst nemen die spelfouten in zijn of haar CV heeft staan. Vertrouw niet blindelings op de spellingscontrole van de computer, maar lees het altijd na.

9. Extra paar ogen

Het is goed om je CV door anderen te laten bekijken. Zij zien eerder fouten dan dat je ze zelf ziet. Na drie of vier keer lezen is het moeilijk om je eigen fouten nog te ontdekken, laat het daarom altijd door anderen controleren. Probeer je CV ook niet in één keer af te maken, maar wacht een paar dagen en ga dan weer verder. Hiermee kun je sneller fouten zien en herkennen dan dat je het in één keer maakt.

10. Referenties

Als je goede referenties hebt, vermeld deze dan ook in je CV. Vraag wel toestemming van de referenten voordat je hun in je CV plaatst. Je kunt het beste je huidige werkgever of docent van je opleiding benaderen omdat hij of zij weet hoe je in een werkomgeving functioneert.

Leave a comment