Tips auto kopen, waar moet je op letten?

Voor mensen die een auto gaan kopen is dit vaak toch wel een spannende gebeurtenis. Als je geen verstand hebt van auto’s is het lastig om de juiste auto te kiezen, het gaat vaak om een behoorlijk bedrag. Als je ook nog niet weet wat voor soort auto of welk merk auto je wilt hebben wordt de beslissing alleen maar lastiger. Wij kunnen geen keuze voor je maken, maar we kunnen je wel tips geven waar je op moet letten als je een auto gaat kopen.

Koop nooit alleen een auto

Neem altijd iemand mee als je een auto gaat bezichtigen en wellicht gaat kopen, vooral als je een auto via het internet hebt gezien. Neem iemand mee die verstand van auto’s heeft. Dit kan een vriend, familielid of kennis zijn. Als je iemand meeneemt die verstand heeft van auto’s kan diegene jou waardevolle tips en informatie geven waarmee jij een weloverwogen besluit kan nemen.

Ook voor de veiligheid is het goed om iemand mee te nemen. Helaas is internet ook het medium voor oplichters. Als je via internet een advertentie van een auto ziet, oordeel dan voor jezelf of het niet ‘too good to be true’ is. Niemand verkoopt namelijk een nieuwe BWM van 2010 voor € 10.000,-. Als de advertentie er betrouwbaar uitziet en je maakt een afspraak met de verkoper, neem dan gewoon altijd iemand mee. Als je namelijk alleen gaat ben je een makkelijk doelwit om beroofd te worden mocht het om een oplichter gaan.

Check de gegevens

Controleer altijd de gegevens van de auto. Dit kun je al doen door eenvoudig het kenteken in te voeren op de website van RDW. Kijk ook of de verkoper over de juiste papieren beschikt. De NAP (Nationale Autopas) is een stichting die zich inzet tegen kilometertellersfraude. Controleer of de kilometers NAP gekeurd zijn, is dit niet het geval dan neem je wel een extra risico.

Neem altijd een proefrit

Hoe mooi de auto er ook uit ziet, neem altijd een proefrit voordat je een auto koopt. Als de verkoper niet wil dat je een proefrit maakt, dan is er waarschijnlijk iets mis met de auto. Stap je eenmaal in de auto let dan op de volgende zaken:

 • Start de motor goed? Maakt hij geen vreemde geluiden?;
 • Schakelt de auto goed?;
 • Remt de auto goed? Let er ook op dat de auto bij het remmen rechtuit blijft rijden;
 • Spoort de auto goed? Trekt de auto naar links of rechts tijdens het rijden?;
 • Controleer ook of alle knopjes en schakelaar in de auto het nog doen.

Bevalt de auto? Dan kun je over de prijs gaan onderhandelen.

De koop

Als de auto je bevalt en alle voorgaande punten zijn goed, dan kun je gaan praten over het kopen van de auto. Voordat je gaat onderhandelen met de verkoper is het voor jezelf erg belangrijk dat je een maximum budget hebt vastgesteld. Spreek gerust je gedachtes over de auto uit en zeg dingen waar je nog aan twijfelt.

Het is slim om een lager bod te vragen dan de vraagprijs omdat er vaak nog wel ruimte is voor onderhandelingen. Als je een bod uitbrengt, blijf dan wel realistisch. Een te laag bod wordt vaak als een belediging gezien en kan het gesprek forceren. Als je nog niet helemaal zeker bent van de auto vraag dan gerust om wat bedenktijd. Neem vooral geen overhaaste beslissingen! Je kunt dan goed nadenken of je de auto wel echt wil hebben. Zorg dat je emoties niet de overhand krijgen in zo’n aankoop, denk je een dag later nog steeds precies hetzelfde erover, dan kun je de auto gaan kopen.

Natuurlijk kun je nooit alle risico’s uitsluiten bij het kopen van een auto. Maak gebruik van de bovenstaande tips en je bent in ieder geval een stuk zekerder van je aankoop.

Comments (1)

 • Rijschool Delft

  |

  goed artikel en ook goeie tips.
  veel mensen gaan nog alleen een auto kopen en dat is juist niet wat je moet doen.

  Reply

Leave a comment