Beveiliging internetbankieren

Internetbankieren is inmiddels al niet meer weg te denken. Bijna iedereen maakt er gebruik, maar is het allemaal wel veilig? Is je computer wel goed beveiligd? Deze vragen moet je, jezelf toch afvragen. Hier kun je in 3 stappen checken of je beveiliging wel goed in orde is. Drie keer kloppen voordat je een transactie verzend. Lees hier hoe.

Stap 1: Klopt de beveiliging van je computer?

Zorg ervoor dat je besturingsprogramma op je computer de nieuwste updates heeft geïnstalleerd. Controleer ook of de automatische update functie aan staan.

Als je gebruik maakt van draadloos internet, zorg er dan voor dat het netwerk goed is beveiligd. Als je dit niet doet kunnen je buren of vreemden zomaar gebruik maken van jouw internet. Alles wat je dan verstuurt is voor anderen leesbaar. Het beste is nog steeds internet via een kabel. Als je een internetverbinding via de kabel hebt loop je dit beveiligingsrisico niet.

Zorg ervoor dat je browser ook de nieuwste updates heeft geïnstalleerd. De beveiliging van uw browser moet ook minimaal op een normaal niveau staan.

Natuurlijk moet je firewall, virusscanner en anti-spywareprogramma altijd aan staan. Normaal gesproken installeert je virusscanner en anti-spywareprogramma altijd de nieuwste updates, maar controleer toch of deze functie ook aan staat.

Stap 2: Klopt de website van de bank?

Als je de website van je bank intypt zorg ervoor dat het adres goed is gespeld. Beveiligde websites zoals die van je bank beginnen altijd met https://. Als je wilt inloggen bij je bank controleer dit dan altijd!

Je moet altijd inloggen om bij je gegevens te komen. Veel banken maken gebruik van readers waar je, je pincode moet geven en je pinpas moet invoeren.

Kijk of de website eruit ziet zoals je gewend bent. Als je dingen ziet die anders zijn, neem dan gelijk contact op met de bank. Criminelen maken tegenwoordig websites helemaal na zodat je het verschil niet of maar moeilijk kan zien. Als je zomaar gevraagd wordt om je pincode te geven, doe dit niet! De bank zal nooit je pincode vragen.

Controleer ook of er op de website een hangslotje in beeld staat. Dit hangslotje staat onderin of rechtsonder je browser. Dit hangslotje betekent dat je, je in een beveiligde omgeving bevindt. Als je op dit hangslotje klikt krijg je een certificaat te zien, kijk op de naam van de bank in dit certificaat goed staat gespeld en. Zie je geen hangslot en/of certificaat ga dan niet internetbankieren omdat je in dit geval niet op de website van de bank bent.

Stap 3: Klopt de betaling?

Bij je bank zijn er altijd instructies om betalingen te doen. Controleer of deze instructies overeenkomen met de instructies die je op de website ziet. Als dit niet klopt moet je contact met de bank opnemen. Voordat je op versturen klikt, controleer of alle bedragen kloppen.

Blijf je bij- en afschrijvingen in de gaten houden. Bij je bank kun je instructies vinden over hoe je dit het beste kan controleren. Klopt er iets niet met afschrijvingen neem dan gelijk contact op met je bank.