Vijf tips voor beginnende studenten die ondernemen

Je bent student en wilt wel eens een keer ‘iets’ voor jezelf beginnen. Hoe kun je dit doen? Ondernemerschap  en ondernemen wordt steeds populairder, ook onder studenten. Op sommige opleidingen kunnen studenten een zogenoemde Student bedrijf beginnen waarmee studenten vaak voor de eerste keer in aanmerking komen met ondernemerschap. Maar als je nu wat voor jezelf wil beginnen, hoe begin je dan en waar moet je op letten? Wij hebben voor jou tips geselecteerd waarmee je een goede start kan maken met jouw onderneming.

Tip 1: Wees goed voorbereid

Je begint met veel goede ideeën en er zijn geen grenzen, maar bereid je goed voor. Wees geen ongeleid projectiel! Laat je van te voren goed informeren en volg desnoods een studie of Minor die jou op weg kan helpen bij het starten van een eigen bedrijf. Vraag ook om informatie bij ondernemers. Wees ambitieus, maar ook realistisch. Denk goed na over je product of dienst en verken de markt. Weet wat je doelen zijn en stel een bedrijfsplan op. Kijk naar de kansen en mogelijkheden, maar ook de risico’s. Bereid je voor op verschillende scenario’s.

Tip 2: Doe het niet om het geld

Denk niet dat het hebben van een eigen bedrijf lekker geld binnen halen is. Verkijk je niet op de risico’s en de kosten. Succes heb je niet zomaar. Het runnen van een eigen onderneming is hard werken voor weinig geld. Maak een goede afweging tussen de kosten en baten. Wil je een fabrikant worden met een heuse fabriek, dan moet je veel investeren. Wil je een website of webshop beginnen dan hoef je niet zoveel te investeren. Denk goed na over de winstgevendheid van je bedrijf. Er moet op een gegeven moment natuurlijk wel geld verdiend worden om er (uiteindelijk) van te leven.

Tip 3: Sta volledig achter je idee

Zet je idee op papier en vraag wat andere mensen ervan vinden. Doe dit vooral als je nog enigszins aarzelt over je idee. Door de feedback die je krijgt van anderen kun je, je idee bijschaven en verbeteren. Het is natuurlijk ideaal als jouw omgeving enthousiast is over jouw idee, maar het gaat uiteindelijk om je eigen zelfvertrouwen en inzet. Als jij 100 procent achter je idee staat, maar de mensen in je omgeving zien er niets in, ga gewoon door. Niet geschoten is altijd mis! Het scheelt enorm als je een sparringpartner hebt waarmee je frustraties en vreugde kunt delen. Zo kun je ook met z’n tweeën gaan brainstormen.

Tip 4: Ga ervoor en doe het gewoon!

Veel studenten hebben goede ideeën en willen wel een bedrijf starten, maar hakken de knoop niet door. Het blijft bij een ‘vaag’ idee. Probeer het gewoon. Als je tijd hebt en je hebt de kans om daarnaast te gaan ondernemen, ga dit vooral doen. Wil je later toch in loondienst gaan werken dan heb je in ieder geval ervaring opgedaan. Als je student bent is het, het beste moment om te beginnen met je onderneming. Wanneer je de 30 gepasseerd bent is het veel lastiger om met je onderneming te beginnen omdat je vaste lasten hebt en wellicht een gezin met kinderen.

Tip 5: Blijf doorgaan en geef niet op

Wees niet bang om fouten te maken. Ondernemen is enthousiast beginnen met je onderneming, op je bek gaan, overeind krabbelen, verder gaan, weer op je bek gaan, enzovoort. Er zijn weinig bedrijven waarbij het van een leien dakje gaat. Fouten maak je nou eenmaal (gelukkig). Fouten laten je zien wat er niet goed ging en wat je de volgende keer anders moet doen. Je leert ontzettend veel van fouten. Kies niet voor de veilige weg, maar ga de weg op waar je obstakels en hobbels tegenkomt. Ondernemers die risico durven te nemen bereiken meer dan ondernemers die op safe spelen.

Wil jij een onderneming beginnen? Denk goed na over je product of dienst en laat je informeren door andere ondernemers. Je kan op onze website veel tips vinden over ondernemen en over hoe je een ondernemingsplan schrijft. Neem anders ook eens een kijkje op onze link pagina. Ga ervoor en veel succes!