Rij veilig en bewust

Als het behoorlijke winterse omstandigheden zijn vraag jezelf dan af of het wel noodzakelijk is om met de auto te gaan rijden. Moet je erop uit? Zorg er dan voor dat je, je rijstijl aanpast aan de omstandigheden. Rij zo veel mogelijk in lage toeren (hoge versnelling) en doe geen abrupte manoeuvres. Als je eenmaal aan het slippen bent heb je geen controle meer over de auto.

Het is ook handig om even te controleren hoeveel grip je hebt op een besneeuwde weg door even kort te remmen en kijken hoe de auto reageert. Doe dit natuurlijk wel als je op een brede weg rijdt en er geen auto’s of andere obstakels langs de weg staat. Probeer het ook alleen maar uit als je circa 15 a 20 km/u rijdt. Schrik niet als je auto ineens begint te glijden, maar stuur rustig naar de kant die jij op wilt.

Veel mensen kiezen ervoor om hun zomerbanden om te wisselen voor winterbanden. Het is een behoorlijke investering, maar je hebt wel meer grip op de weg. Denk alleen niet dat je met winterbanden net zo hard kan rijden op een besneeuwde weg als in zomerse perioden. Pas je snelheid aan naar de omstandigheden en haal alleen in als het kan en nodig is. Rij veilig en bewust!

Leave a comment