Wissen van je harde schijf

Veel mensen en vooral jongeren kennen het wel, je koopt een laptop of pc en gebruikt hem voor een paar jaar, vervolgens koop je weer een nieuwe laptop of pc omdat je oude al is verouderd. Vaak blijf je nog met je oude laptop of pc zitten. Je zet de data over, maar veel data kun je niet goed wissen. Het is daarom ook lastig om je computer te verkopen omdat je niet wilt dat iemand anders je gegevens kan inzien.

Je kunt je harde schijf op verschillende manier compleet wissen. Je data kun je niet vernietigen door simpelweg op [Delete] te drukken. Lees hieronder hoe je de data op goede en effectieve manieren kunt wissen.

Volledig formatteren

Voor: Windows Vista & Windows 7
Wat heb je nodig: Alleen een Installatie-dvd

Om je computer volledig te formatteren stop je de installatie-dvd in je dvd-rom speler en start je de computer opnieuw op vanuit de dvd. Je krijgt een venster te zien waar je de taal-, het land- en toetsenbordinstellingen kunt selecteren. Kies dan in het volgende scherm Uw computer herstellen>Volgende. Vervolgens kun je meerdere reparatieopties kiezen. Kies voor de optie Opdrachtprompt. Om je C-schijf te formatteren typ je: ‘format c: /fs:NTFS’ (zonder aanhalingsteken en met een spatie achter c:) Je kunt dit ook voor de andere schijfpartities doen. Als je de melding krijgt dat dit volume nog in gebruik is, ontkoppel de volume door op [Y] te drukken, gevolgd door [Enter]. Als je dit gedaan hebt kun je de computer opnieuw opstarten vanaf de installatie-dvd en opnieuw een installatie uitvoeren.

Harde schijf wissen

Voor: Windows, Mac, Linux
Wat heb je nodig: Installatie-dvd en een gratis software

Gebruikers van windows XP kunnen hun harde schijf eenvoudig wissen met het gratis programma van Darik’s Boot and Nuke. Klik hier voor de link naar hun website. Op hun website klik je vervolgens op download. Klik op de link ‘DBAN 2.2.6 Beta for CD-R and DVD-R Media‘ om het programma te downloaden. Het bestand dat je download is een iso-bestand. Brand dit bestand op een cd of dvd door met je brandprogramma de optie ‘image branden‘ te selecteren. Als je de cd of dvd hebt gebrand stop je deze in de cd/dvd speler en start de computer opnieuw op. Als je de computer opnieuw hebt opgestart krijg je een menu met verschillende wismethoden te zien. Voor een simpele wismethode kies je voor Quick erase. Typ ‘quick‘ en druk op [Enter]. Het wissen kan in sommige gevallen erg lang duren, dit hangt af van de grootte van de harde schijf. Als je alles hebt gewist kun je het besturingsprogramma opnieuw installeren met behulp van de installatie-dvd.

Handmatig wissen en overschrijden

Voor: Alle Windows-versies
Wat heb je nodig: Gratis programma Ccleaner

Je kunt gratis het programma Ccleaner downloaden via deze link. Met dit programma kun je oude gewiste data weer overschrijven. Zorg ervoor dat je eerst zoveel mogelijk data handmatig verwijderd. Verwijder belangrijke mappen, zoals Mijn Documenten en prive mappen. Verwijder vervolgens je e-mails en e-mail accounts, maar ook je Favorieten. Ccleaner overschrijft de plekken waar je, je data hebt verwijderd. Open Ccleaner en vink alles in het tabblad Cleaner aan, ook Wis vrije ruimte. Klik in de linker balk op Opties>Instellingen en vink Veilige bestandsopschoning (langzamer) aan en kies Eenvoudige overschrijving (1 keer). Denk er ook aan dat je MFT vrije ruimte wissen hebt aangevinkt. Op deze manier wis en overschrijd je, je oude data op een veilige manier.

Leave a comment