Zelf een website maken, hoe doe je dat?

Ben je zelfstandige of heb je een bepaalde hobby of interesse? Dan kan een website een heel handig middel zijn om je doelgroep te bereiken. Bijna elk bedrijf heeft tegenwoordig wel een website, misschien puur als informatief of als een webshop waar ze hun producten/diensten verkopen. Ook particulieren starten steeds vaker een website. Wil je gaan bloggen of iets over een bepaald onderwerp vertellen waarvan jij denkt dat het interessant voor anderen is? Dan is het hebben van een website cruciaal. Website maken aan de hand van drie eenvoudige stappen, lees ze de stappen hieronder. Je hoeft niet veel geld te investeren en je hebt eigenlijk maar twee zaken nodig: een domeinnaam en website hosting.

Stap 1: Domeinnaam

Een domein is het adres van je website. Zonder domeinnaam heb je namelijk geen website. Enkele voorbeelden van domeinnamen zijn, ‘voorbeeldwebsite’ of ‘mijneigenwebsite’. Na een domeinnaam volgt er altijd een tweede extensie, zoals .nl (voor Nederland), .be (voor Belgie) of .vs (voor Verenigde Staten). Daarnaast zijn er ook de bekende organisatorische landcodes, zoals .org, .net of .com. Het registreren van een domeinnaam is heel eenvoudig, (voorbeeld iqnu.nl). Je kunt geen domeinnaam registreren die al in gebruik is. Om te kijken of een domeinnaam vrij is ga je naar een registrar. Daar kun je, je domeinnaam ook registreren. Een domeinnaam hoeft niet veel geld te kosten, voor minder dan 20 euro kun je al een domeinnaam registreren

.

Stap 2: Hosting

Je hebt nu een domeinnaam, maar je moet nog een hosting vinden. Met website hosting wordt bedoelt het huren van een gedeelte schijfruimte dat op een server aanwezig is. Een host heeft één of meerder servers beschikbaar waar honderden of misschien wel duizenden websites op staan. Een servers is een computer met veel geheugen waar de data van alle websites zijn opgeslagen. Op internet kun je veel hostings vinden. Wij raden je aan om recensies van andere mensen te lezen over de verschillende hostings om uiteindelijk een keuze te maken. Let bij een host vooral op punten als, klantenservice en bereikbaarheid. Je kunt al een hosting hebben voor circa 15 euro per jaar. Daarnaast zijn er duurdere pakketten waarbij je meer extra’s krijgt. Voor een beginnende website is een goedkope hosting van circa 15 euro per jaar ruim voldoende. Bij een hosting zie je de volgende specificaties:

Webruimte: ( kies voor tussen de 1 en 5 Gb)
Dataverkeer: ( kies tussen de 1,5 Gb en 15 Gb per maand, dit is het verkeer tussen het internet en jouw website. Bij veel hostings is dit onbeperkt)
Mailboxen: ( kies tussen de 2 en 8 mailboxen)
Database: (kies tussen de 1 en 5 databasen, dit is nodig om extra functies op je website te gebruiken, zoals forum, gastenboek, webbuilders etc).

sign programma. Vaak hoef je niet eens veel kennis te hebben van html codes. Je kunt je eigen gemaakte website naar je server uploaden door gebruik te maken van gratis ftp’s (file transfer protocol). Een voorbeeld is FileZilla.

Stap 3: Website bouwen

Nu je een domeinnaam hebt geregistreerd en een hosting account hebt kun je gaan beginnen met het bouwen van je eigen website. Je hebt hiervoor drie opties:

  • Wil je zelf je hele website bouwen dan kun je dit doen door gebruik te maken van een webdesign programma. Vaak hoef je niet eens veel kennis te hebben van html codes. Je kunt je eigen gemaakte website naar je server uploaden door gebruik te maken van gratis ftp’s (file transfer protocol). Een voorbeeld is FileZilla
  • Veel hostings bieden een eigen webdesign programma aan. Hiermee kun je zelf al relatief snel en eenvoudig een website ontwerpen via je eigen browser.
  • Als laatste kun je er ook voor kiezen om een CMS (content management system) op je host te installeren. Dit kun je vaak zelf doen, kun je dit niet zelf doen, dan moet je dit aan je hosting bedrijf vragen. Het grote voordeel van CMS is dat je snel en eenvoudig een website kan opzetten. Voorbeelden van bekende en gratis CMS programma’s zijn WordPress en Joomla. Wij adviseren om WordPress te gebruiken als je van plan bent om te gaan bloggen.

Het is niet moeilijk om een website te beginnen, zolang je weet waar je om moet denken. Iedereen kan een website beginnen. De investeringskosten zijn laag en je kunt een hoop doen met je eigen website. Volg deze drie stappen en maak zelf eenvoudig een eigen website. Kom je er nog niet uit? Stuur dan gerust een e-mail naar onze webmasters op info[at]iqnu.nl.