10 studie tips: Effectief en efficiënt studeren

Studenten kennen het wel, uren door boeken bladeren en maar hopen dat de informatie blijft hangen voor een tentamen of examen. Erg effectief is dit niet omdat je meer dan de helft alweer bent vergeten zodra je het boek uit hebt. Kort, maar effectief en efficiënt studeren. Lees hieronder de tien studie tips hoe jij dit kan doen.

1. Richt een goede studieruimte in

Zoek een rustige plek waar je kan studeren. Ga niet studeren in een kleine ruimte, maar zoek een rustige ruimte met veel licht en veel zuurstof. Veel zuurstof is erg belangrijk omdat 40 procent van de zuurstof die je inademt direct naar je hersenen gaat. Denk er ook aan dat je niet te zwaar eet en niet veel suikers eet. Veel water drinken heeft een positief effect op je studievermogen.

2. Boek links, aantekeningen rechts

Waarom? Omdat alles wat je links ziet wordt ontvangen in het rechterdeel van je hersenen. Het linker deel van je hersenen kan goed lineaire informatie verwerken, zoals teksten. Het rechter deel van je hersenen kan goed structuur begrijpen en een overzicht creëren. Bij linkshandigen is dit net andersom.

3. Bestudeer de inhoudsopgave

De inhoudsopgave geeft een structuur weer waaraan je details makkelijker kunt onthouden. De structuur is vaak eenvoudig te begrijpen, maar wanneer je begint te studeren zonder overzicht te hebben op de leerstof is het moeilijk om alles te onthouden. Lees de inhoudsopgave goed door om de stof goed te begrijpen.

4. Stel jezelf vragen om de kern uit de tekst te halen

Een proactieve houding tijdens het studeren is erg belangrijk. Stel jezelf vragen over de tekst om de stof beter te begrijpen en onderscheidt te maken tussen hoofdzaken en bijzaken. Door jezelf vragen te stellen onthoud je de stof beter en kun je het ook langer onthouden. Het neemt wel meer tijd in beslag, maar de tijd die je hierin stopt betaald zich later dubbel en dwars weer terug.

5. Maak een samenvatting

Door het schrijven van een samenvatting ben je actief bezig met het verwerken van de leerstof. Je moet namelijk nadenken over de belangrijkste zaken en welke zaken minder of niet belangrijk zijn. De vragen die je, jezelf hebt gesteld kun je het beste ook in de samenvatting verwerken. Door het maken van een samenvatting heb je een overzichtelijk document waarin alle belangrijke informatie staat die je moet leren.

6. Maak flashcards

Flashcards zijn kleine kaartjes waarop je aan de ene kant de vraag schrijft en op de andere kant het antwoord. Het is een eenvoudige manier om jezelf te controleren of je de leerstof kent. Schrijf de vragen die je hebt geformuleerd op flashcards en overhoor jezelf. Je kunt ook flashcards maken waarop je verschillende termen of begrippen schrijft.

7. Visualiseer de stof door gebruik te maken van mindmaps

Door de leerstof te visualiseren kun je deze beter onthouden. Je hersenen kunnen namelijk beter plaatjes, tekeningen of modellen onthouden omdat ze meer getraind zijn om visuele beelden te onthouden. Je kunt dit eenvoudig doen door een mindmap te maken van de stof.

8. Time-out

Hou regelmatig een pauze. In het begin wil je snel vooruit en ben je geconcentreerd aan het leren. Na een tijdje daalt je concentratie. Als je weet je dat je over een tijdje gaat stoppen met leren gaat je concentratie weer omhoog. Je leert dus het beste aan het begin en het einde van je studeertijd. Hou dus regelmatig een pauze.

9. Studeer samen

Door aan iemand anders iets uit te leggen leer je zelf. Een ander kan jou weer op nieuwe ideeën brengen waar je zelf nooit op was gekomen. Het helpt ook om met iemand anders te studeren omdat je dan elkaar kunt aanvullen. Als de ene iets niet begrijpt, kan die andere het uitleggen en visa versa.

10. Herhaal de leerstof op tijd

Het is leerzaam om een samenvatting te schrijven, maar als je de samenvatting niet bestudeerd en herhaald onthoudt je het niet. Blijf de leerstof herhalen zodat je het op langere termijn onthoudt. Uit onderzoek van professor Ebbinhaus blijkt dat we leerstof vergeten als we deze niet herhalen. Uit het onderzoek bleek dat je de leerstof na een uur, dag, week, maand en na zes maanden moet onthouden om het in je langetermijngeheugen op te slaan.

Studeren is en blijft geen leuke klus. Met deze tips kun je in ieder geval effectief en efficiënt studeren. Uit ervaring weet ik dat deze studie tips erg nuttig zijn. Zo heeft het eindeloos doorstuderen van boeken bij mij niet het gewenste resultaat behaald. Met deze studie tips wordt het studeren iets aangenamer en kun je de stof veel beter onthouden. Succes!