Mysterie Bermuda driehoek

Veel mensen hebben er wel van gehoord. De Bermuda driehoek of Bermuda triangle. De denkbeeldige driehoek tussen de bermuda-eilanden, San Juan en Miami wordt ook wel de duivelsdriehoek genoemd. De reden waarom dit de duivelsdriehoek wordt genoemd is vanwege het feit dat er regelmatig boten en vliegtuigen verdwijnen.

Zo vertrokken er in 1945 vijf duikbommenwerpers vanuit Florida om een trainingsmissie te volgen. Toen de duikbommenwerpers zich boven het gebied bevonden, wat nu de Bermuda driehoek wordt genoemd, raakten de kompassen van de vliegtuigen in de war. De piloten hadden geen idee waar ze waren en raakte door hun brandstof heen. Even later verbrak de verbinding met de verkeerstoren. De vliegtuigen waren verdwenen. Uren later stegen reddingsvliegtuigen op om de bemanningsleden te zoeken. Het rare is dat ook één reddingsvliegtuig zomaar verdween.

Dit is niet het enige verhaal over het mysterie van de Bermuda driehoek. Er schijnen enkele boten zomaar te zijn verdwenen, zonder een noodsignaal uit te geven. Er gaat ook een verhaal rond dat een piloot tijdens een korte vlucht in moeilijkheden raakte boven de zone van de Bermuda driehoek. De piloot vroeg destijds of er andere vliegtuigen in de buurt waren en de verkeerstoren antwoordde dat er niemand in de buurt was. De piloot gaf echter aan dat hij een apart vliegtuig zag vliegen in de vorm van een sigaar. Het vliegtuig was enorm snel en kon buitengewone bochten maken, aldus de piloot. De laatste woorden van de piloot was dat het vreemde toestel boven hem zweefde. Toen werd het contact verbroken en is het vliegtuig zomaar van de radar verdwenen. Het vliegtuig is nooit gevonden.

Dit zijn natuurlijk erg interessante verhalen, maar in hoeverre zijn de verhalen waar? En kunnen we hier ook een wetenschappelijk antwoord op geven? Tegenwoordig zijn we sceptischer en zoeken we een wetenschappelijke oplossing voor dit mysterie. Volgens onderzoekers zijn er drie waarschijnlijke en verklaarbare oplossingen voor de verdwijningen.

Magnetisch veld

Uit onderzoek van het televisieprogramma ‘Earth Investigated’ bleek dat het magnetisch veld rond de aarde op de meeste plekken even sterk is, maar boven de Bermuda driehoek blijkt dit net wat zwakker te zijn. Dit zou een oorzaak kunnen zijn waarom kompassen boven deze zone niet meer goed werken.

Methaan

Onderzoekers beweren dat er op de zeebodem enorme voorraden methaan (CH4) liggen. Methaan is een soort gas dat kleine bubbeltjes kan veroorzaken in het water als dit naar de oppervlakte stijgt. Als er dus methaan uit de bodem ontsnapt stijgt dit naar het oppervlakte. Als de bubbeltjes dicht bij elkaar omhoog stijgen neemt het draagvermogen van het water af. Het water zou het schip dan niet meer kunnen dragen waardoor een schip snel kan zinken. Dit methaangas wordt ook wel moerasgas genoemd.

Echte Noorden en magnetische Noorden

Er is een degelijk verschil tussen het echte Noorden en het magnetische Noorden. Het echte Noorden kennen we van de kaart. Op de kaart is dit het topje van de wereldbol. Het magnetische Noorden wijst meer in de richting van Canada. Dit komt omdat daar het magnetisch veld het sterkst is waardoor de naald dat als het Noorden aangeeft. Uit onderzoek is gebleken dat dit verschil in de Bermuda driehoek wel 20 graden kan zijn.

Dit zijn enkele wetenschappelijk bewezen feiten. We weten niet wat er werkelijk is gebeurd en of de bovenstaande wetenschappelijke oplossingen antwoord geven op de drama’s die zich hier hebben afgespeeld. Er zal altijd nog worden gespeculeerd over wat er nou werkelijk is gebeurd. De wetenschappelijke oplossingen die hierboven staan, kunnen de oorzaak zijn van de verdwijning van vliegtuigen en/of boten. We zijn nog niet klaar met het bijzondere mysterie van de Bermuda driehoek, dat is één ding wat wel zeker is.

Leave a comment