Studenten budget tips

Als student heb je nooit teveel geld. Je bent constant bezig om met een vast bedrag per maand zoveel mogelijk te doen. Ben je uitwonend student? Dan gaat een groot deel van je maandelijkse inkomsten direct naar de huur van je kamer. Ook moeten er natuurlijk boodschappen gedaan worden, het collegegeld en overige studiekosten moeten betaald worden. Daarnaast moet je geld betalen voor de premie van de ziektekosten en wil je natuurlijk ook geld vrij houden voor ontspanning en overige dingen.

Je inkomsten per maand

De meeste studenten verdienen geld bij door een bijbaan. Daarnaast heeft iedere student recht op financiële steun van de overheid, studiefinanciering of ook wel stufi genoemd. Hieronder een overzichtje van de meest voorkomende inkomsten voor een student

 • Studiefinanciering basis en aanvullende beurs
 • Uitwonende beurs (als je op kamers gaat of bent)
 • Bijverdiensten
 • Bijdrage ouders
 • Zorgtoeslag

Je uitgaven per maand

De allergrootste kostenpost voor een uitwonende student zal de huur van een kamer zijn en de bijbehorende kosten als boodschappen. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende kosten voor een student.

 • Huur
 • Boodschappen
 • Collegegeld en overige studiekosten
 • Vervoerskosten buiten het OV-gebruik
 • Ontspanning en overig
 • Premie ziektekosten

Studenten budget tips

Het is altijd slim om goed op je inkomsten en uitgaven te letten. Als je bewust bent van wat je binnen krijgt en wat er uiteindelijk weer uit gaat, ga je vanzelfsprekend ‘bewuster’ met je geld om. Uitwonende studenten zullen per maand minder geld overhouden dan studenten die bij hun ouders inwonen. Studenten die bij hun ouders inwonen hoeven geen dure kosten als huur en boodschappen te betalen, daarentegen betalen sommige studenten wel kostgeld. Enkele eenvoudige budget tips lees je hieronder.

 1. Vergeet je ‘dure’ smaak en begin bij de onderste prijsklasse. Koop gewoon goedkope t-shirtjes en koop niet of niet teveel A-merken voedsel.
 2. Het is misschien makkelijk om elke dag vers voedsel te kopen, maar je kunt een hoop besparen door een voedselopslag(je) te beginnen. Een diepvries en koelkast verdienen zich uiteindelijk weer terug. Het gaat erom dat vers voedsel relatief duur is en als je goedkoper voedsel in een grotere verpakking koopt bespaar je op termijn enorm veel geld.
 3. Deel de voedselkosten met je huisgenoten. Hoe meer volume, hoe minder het kost.
 4. Woon je dichtbij een markt? Dan is het slim om daar gebruik van te maken, vaak zijn producten op de markt goedkoper dan in de supermarkt omdat de supermarkt als middel-persoon functioneert.
 5. Het klinkt misschien als typisch Nederlands, maar let op koopjes en kortingen. Spaar zegeltjes of plak kortingstickers om uiteindelijk geld te besparen. Er zijn vaak speciale studenten aanbiedingen of studenten kortingen te vinden.
 6. Denk goed na over je mobiele abonnement. Onderzoek hoeveel belminuten, sms’jes en Mb’s je gebruikt en nodig hebt. Veel studenten maken nu gebruik van smartphones en kunnen via bijvoorbeeld Whatsapp gratis berichtjes sturen. Je hebt hiervoor geen dure sms-bundel nodig.

Door gebruik te maken van de bovenstaande kun je al eenvoudig honderden euro’s besparen. Het is ook slim om een budgetplan te maken waarin je alles bijhoudt. Als je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn kun je ook een doelstelling maken om elke maand een streefbedrag te besparen.

Comments (1)

Leave a comment