Thuisstudie, zou je er aan moeten beginnen?

thuisstudie voordelen en nadelenHet volgen van een thuisstudie of zelfstudie wordt steeds populairder, denk maar aan al die commercials van LOI, Scheidegger, NTI en NCOI. Of wat dacht je van NHA met voordelige thuisstudies. Die komen je al gauw bekend voor. Maar waarom worden thuisstudies populairder? En wat zijn de voordelen en niet te vergeten de nadelen van z’n studie? Wij hebben onderzoek gedaan en de voor- en nadelen van een thuisstudie voor jouw op een rijtje gezet. Zo kun je je besluit beter onderbouwen en weet je beter waar je aan begint.

Thuisstudies zijn tegenwoordig op verschillende niveaus te volgen, mbo, hbo en zelfs universitair. De Open Universiteit biedt universitaire studies aan als bachelor studies. Op de websites van onder andere de bovengenoemde aanbieders kun je de verschillende opleidingen vinden die worden aangeboden. Internationaal zijn er ook genoeg thuisstudies te vinden die je in Nederland kunt volgen.

Voordelen

Investeren in jezelf!

Waarom zou je überhaupt een thuisstudie doen als je niet in jezelf wil investeren. Elke studie die je doet is investeren in je toekomst. Door te investeren in jezelf wordt de positie op de arbeidsmarkt alleen maar beter. Bij je huidige werkgever heb je niet altijd garanties dat je kan blijven werken in hetzelfde beroepsgebied. Een thuisstudie is dan een investering om je later meer mogelijkheden te bieden. Je kunt met een zelfstudie jezelf ontplooien en je kennis flink verbreden.

In tijden dat het tegenzit op de arbeidsmarkt (anno nu) is het raadzaam om een studie te volgen zodat je aantrekkelijk blijft en meer kans maakt op een baan.

Zelf indelen van je tijd!

De primaire reden waarom mensen voor een thuisstudie kiezen is dat ze vrij hun tijd kunnen indelen. Je kunt bovendien naast het volgen van een thuisstudie blijven werken bij je werkgever en geld verdienen. Overdag kun je werken en ‘s avonds en in het weekend bezig met je studie. Veel werkgevers zijn wel bereid om een beetje in te schikken voor jouw studie. Dit geld natuurlijk niet voor elke werkgever en voordat je met de studie begint kun je beter wel overleggen met je baas.

Financieel

Je kunt geld verdienen door te blijven werken, maar je kunt ook belastingteruggave krijgen voor de kosten van je studie. Informeer hierover wel bij de belastingdienst voor de laatste nieuwtjes omdat regelgeving regelmatig wordt veranderd. Bovendien kun je voor alle studies (thuisstudie of voltijds/deeltijds) de kosten van de opleiding belastingteruggave krijgen.

Nadelen

Tijdgebrek

Een studie volgen kost veel tijd. Als je een voltijds studie doet zit je al gauw circa 5 tot 6 uur per dag op school en volg je lessen. Bij een zelfstudie zou je er ook op moeten rekenen dat je er veel tijd in moet stoppen. Na het werk moet je eigenlijk dus aan de studie. Hoewel je liever na je werk een moment van rust wil en andere dingen wil gaan doen kan dat niet met een thuisstudie. Je kunt natuurlijk wel maar drie uur per week spenderen aan de studie, maar dat betekent wel dat je er langer over doet.

Bovendien moet je sterk in je schoenen staan om de motivatie te vinden om te gaan studeren. Het vergt zelfdiscipline om consequent tijd vrij te maken voor de studie.

Weinig begeleiding

Met een thuisstudie is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk zelf doet, het is niet zo eenvoudig om terug te vallen op studiegenoten en docenten. Vragen die je hebt over een bepaalde leerstof zul je dan niet gauw persoonlijk kunnen stellen. Het contact zal vooral via de mail gaan. Natuurlijk heb je bij veel veel studie aanbieders bepaalde dagen ingepland dat je persoonlijk met een docent in contact kan komen, informeer hierover bij je aanbieder. Contact met je medestudenten zal ook voornamelijk via e-mail of skype gaan.

Financieel

De kosten voor een thuisstudie zijn hoog, reken erop dat een universitaire master opleiding al gauw € 3.500,- kost. Daarnaast moet je nog lesmateriaal en bijvoorbeeld een laptop kopen. Vergelijk de verschillende aanbieders met elkaar en let ook op stunt aanbiedingen. Sommige aanbieders stunten met aanbiedingen waardoor jij ruim € 1.000,- kan besparen op de totale prijs.

En nu?..

Na het lezen van de voor- en nadelen kun jij nu beter een besluit maken of je wel of juist niet een thuisstudie wil beginnen. Probeer zoveel mogelijk informatie te vinden over de opleiding die je wil gaan doen en wees vooral niet bang om de aanbieder vragen te stellen waar je nog niet zeker over bent. Succes met het vinden en volgen van jouw opleiding!

Leave a comment